Filter albums
X
Years
Sensation 2010 Celebrate Life

Wat in 2000 begon als een enkel event in de Amsterdam Arena, is tien jaar later uitgegroeid tot een mondiaal merk van grote klasse en enorme omvang. We hebben het over Sensation, ‘The World’s Leading Dance Event’, en in dit geval specifiek de editie die op 3 juli jongstleden in Amsterdam gehouden werd. Onlang verscheen hiervan de live-registratie, bestaande uit een Blu-Ray, DVD en cd. De Blu-Ray en DVD kennen dezelfde content, iets wat toch opvallend is maar wat je tegelijk ook steeds vaker tegenkomt. Je zou zeggen dat de consument met een Blu-Ray speler niet geïnteresseerd is in een DVD, net zoals mensen met enkel een DVD-speler niks met een Blu-Ray schijfje kunnen. Kennelijk is het maken van een verschillende verpakking duurder dan het branden van een extra schijfje. Hoe dan ook, deze zeer fraai vormgegeven Sensation release bevat naast de visuele registratie ook nog een cd, waarop de befaamde Megamix van dit avond te horen is.

De registratie bestaat uit een report van het feest, een special rondom Chuckie, een behind the scenes documentaire en twee trailers. De hoofdregistratie beslaat een klein uur, wat vrij beknopt is. Bovendien ontbreekt een hoofdstukindeling, toch ook zonde. De hoofdregistratie opent met de herkenbare Sensation stem die door de Arena schalt, waarna vervolgens een drumband ten tonele verschijnt. Na het zien van de ‘behind the scenes’ clip blijkt het hier om een groep leerlingen van het Da Vinci College in Purmerend te zijn, die in samenwerking met Dance 4 Life dit optreden mochten verzorgen. Na de drumband barst het feest pas echt los en verschijnt Mr. White ten tonele, die een lekkere set met funky house en techno laat horen. Hierna volgt het enorm populaire duo Ryan Marciano & Sunnery James, die de Arena in vervoering weten te brengen en zelf ook een feestje op het podium weten te bouwen. Zij krijgen overigens aardig wat meer speeltijd dan Mr. White op deze registratie. Als we kijken naar hoe de registratie in elkaar steekt, dan kunnen we stellen dat deze zowel visueel als qua geluid prima verzorgt is, we hadden ook niet anders verwacht eigenlijk. Ook het podium in de Amsterdam Arena zelf zag er weer zeer mooi uit. Er zijn zeker wel eens mooiere of artistiekere podia geweest in de geschiedenis van Sensation, maar qua ‘coolheid’ gooit dit ontwerp absoluut hoge ogen. Het was een soort van neonverlichte piramide, met daarop vele grote plateaus waarop de bezoekers konden dansen. Het maakte de Arena tot een erom grote, hippe discotheek.

De Megamix is elke editie een van de hoogtepunten van de avond. Ook deze keer zal dit ongetwijfeld het geval zijn geweest, al hebben we wel eens betere Megamixen gehoord. De tracklist kent minder knallers dan normaal, verliest af en toe zijn tempo en doet soms wat rommelig aan. Er komen echter toch nog wel de nodige ‘floorfillers’ voorbij, zoals ‘Thousand’, ‘Satisfaction’, ‘Don’t You Want Me’, ‘Hey Hey’ en ‘Superstring’. Tijdens de registratie komt de Megamix ruimschoots aan bod, maar op de bijgeleverde cd is deze dus ook in zijn volledigheid terug te horen. Wel is het jammer een tracklist ontbreekt, deze hebben wij er dan maar zelf even bijgezocht. Na de Megamix nemen de populaire mannen van de Swedish House Mafia plaats achter de draaitafel. Zij zijn al jaren graag geziene gasten tijdens Sensation en weten ook nu weer het stadion op zijn kop te zetten. Dat ook techno Sensation heeft weten te bereiken laten Joris Voorn & 2000 and One horen, die een funky en swingende set ten horen brengen. Tot slot bracht Chuckie deze editie van Sensation tot een knallend einde.

Het eveneens Chuckie die bij de extra’s nog eens in de spotlight staat. In een 24 minuten durende ‘Chuckie Special’ wordt hij namelijk gevolgd in aanloop naar zijn optreden tijdens Sensation. De special vangt aan in Amerika, alwaar hij een optreden geeft voor 100.000 man tijdens het Electric Daisy Carnival in Los Angeles. Na wat verdere avonturen in de stad van de Engelen, belandt hij op de dag van Sensation in Amsterdam, alwaar hij eerst bij een celebrity veiling voor het goede doel aanwezig is en uiteindelijk natuurlijk in de Amsterdam Arena arriveert. We zullen niet alles verklappen wat er tijdens deze korte documentaire te zien is, maar vermakelijk is het zeker. In de ‘Behind The Scenes’ nemen we een kijkje achter de schermen van Sensation en verteld Duncan Stutterheim ons bijvoorbeeld wat de gedachte achter het ontwerp van het podium van deze editie is. Tenslotte treffen we nog twee trailers aan en is er natuurlijk nog de cd met de Megamix van die avond.

Al met al is dit een mooi verzorgde registratie, zowel qua verpakking als qua montage van beeld en geluid. Ook de extra’s zijn zeker de moeite waard. Toch zijn er wat punten van kritiek. Ten eerst de speelduur van de ‘main report’, welke met een uurtje wat karig is. Temeer hier ook nog eens de opening (met drumband) en Megamix (die we ook op de bijgeleverde cd kunnen beluisteren) bij zijn inbegrepen.