Filter albums
X
Years
Defqon.1 Festival 2010

‘No time to waste’, dat was het thema van Defqon.1 2010. 45.000 mensen kwamen uit alle uithoeken van de wereld om het festival te bezoeken. Frankrijk, Zweden, Australië, Canada en ga zo maar door. Eerder kwam al de cd uit en nu is het dan tijd voor de dvd/blu-ray registratie en als bonus(-cd) de liveset van niemand minder dan de Noisecontrollers.

DVD/Blu-Ray

De schijfjes openen met het bekende menu en we duiken gelijk in het main registratie. Dit overzicht begint op de main met Headhunterz en Coone, en vliegt daarna door naar afdeling White. Verbazend, gezien je zou verwachten dat je alleen maar de main zou zien en weggestopt de rest van de area’s. Eerste compliment is dus al binnen voor de makers. Wat ook opvalt is dat Defqon.1 erg openminded is. Veel overgangen uit verschillende stijlen en dan hebben we het ook over niet dance. Een nadeel in deze weergave is dat we soms wel erg snel door de area’s heengaan. Zo lijkt Blue, terwijl het stampvol is, erg snel vergeten te willen worden en hetzelfde is op Grey van toepassing. Een spijtige beslissing. Wat wel weer een klein kippevel momentje is, is de intro van Charly Lownoise & Mental Theo. Het blijft geniaal om duizenden mensen “Hardcore Vibes” te horen zingen en het is duidelijk dat ze zelf later ook kippenvel kregen bij “Wonderfull Days”.

Mensen in doeken, op boten en op schouders. Heerlijk om de mensengekte te zien op dit festival. Wat je muzieksmaak ook is, de eindshow is een ‘must see’. Alleen daarvoor zou je al deze registratie moeten halen. Wildstylez knalt er flink op los en samen met het vuurwerk is het een einde om je vingers bij af te likken. Als er dan ook nog gekozen wordt voor “Forgotten Moments” met de volledige Ophidian remix is hij in de ogen van velen een held. In de extra’s volgen we een grote groep Fransen en B-Front. Erg leuk allemaal te zien hoe fanatiek en maf ze allemaal zijn. Een interview hier en daar tussen bezoekers en artiesten en een helikoptervlucht met Charly Lownoise & Mental Theo. Erg leuk al die extra’s, welke meer dan de moeite waard zijn om te kijken. Al met al weer een geslaagde registratie die uitstekend is uitgewerkt door de crew van Q-dance.

Noisecontrollers live at Defqon.1 2010

De voorbijgaande jaren kregen we altijd een speciaal gemixte cd voorgeschoteld bij de Defqon.1 registratie. Dit jaar besloot Q-dance wat anders te doen. In plaats van een studiomix krijgen we de liveset van Noisecontrollers op Defqon 1 2010. Openen doen de Noisecontrollers (na een leuke intro) met gouwe ouwe ‘Shizzle my dizzle’. Hoewel ik er niet bij was kan ik me voorstellen dat er met een dergelijke plaat meteen alle remmen los gingen. En dat zou wel eventje zo blijven, want verder vinden we knallers (en sfeerbrengers) als ‘Tonight’ en een van de recentere Noisecontrollers platen ‘Faster en further’. Hoewel de liveset prima in elkaar zit, en vergezeld door prima vocale ondersteuning van DV8, is het wel wat jammer te noemen dat het overgrote deel van de tracks nummers zijn van het duo zelf. Een beetje variatie zou misschien wat beter zijn geweest, en mensen die niet fan zijn van deze Fusion helden (hoewel ik zo gok dat dit er niet veel zullen zijn) zullen weinig aan dit schijfje hebben. Voor de rest is dit een prima aanvulling van op de registratie, we komen genoeg knallers tegen (‘Summer in the City’ deel 1 & 2, het fantastische ‘Silentium’ van Killer Clown, …) en ook het publiek wat we her en der horen (luister maar bij ‘Attack again’, kippenvel gegarandeerd) is een leuke toevoeging.

Is het nu een pluspunt dat we een liveset in plaats van een studiomix krijgen? Wat mij betreft voor een DVD/Blu-Ray registratie wel, zeker voor degenen die los zijn gegaan tijdens de Noisecontrollers een aantal maanden terug aan het Almere strand. Die kunnen dat nu in de huiskamer nog eens rustig overdoen.