Filter albums
X
Years
Armin Only
Imagine: The DVD

Stel je voor, Imagine. Eén zaal, zestienduizend mensen, een tiental onvergetelijke gastoptredens, een ongekende licht- en lasershow en een negen uur durende set van de nummer één DJ van de wereld. Dit superfeest met Armin van Buuren als gastheer en solo DJ vond op 19 april plaats in de Jaarbeurs te Utrecht. Na twee keer Ahoy Rotterdam een nieuwe stap, een nog hoger niveau. Onder de noemer ‘Imagine’, ook de titel van Armins meest recente artiestenalbum, barstte de Jaarbeurs uit al haar voegen.

Niet meer dan logisch, dat van dit Armin Only spektakel een live registratie is gemaakt. Een dubbel dvd met maar liefst tweeënhalf uur verslaglegging van Armins set. Inclusief de diverse gastoptredens van onder andere Jennifer René, DJ Shah en Chris Jones, Jacqueline Govaert van Krezip, Audrey Gallagher en ga zo maar door. Plus een bonus disc met een uniek ‘Behind the scenes’ verslag, diverse muziekvideo’s en nog veel meer extra’s.

Vision – Scent

Stel je voor. Je mag deze dvd bekijken in een van de mooiste theaters van ons land, Tuschinski in Amsterdam. In een bioscoopzaal, op een enorm scherm en met een dikke dolby digital geluidsinstallatie. In het selecte gezelschap van slechts 200 genodigden. En in het nóg selectere gezelschap van Armin van Buuren zelf. Je ondergaat de fantastische beelden en je voelt het volvette geluid door je heen gaan. Dagen voordat de rest van Nederland en de wereld met deze registratie kennis kan maken, zit jij daar in die comfortabele fauteuil en ondergaat de emotie en de euforie die van het scherm spatten, van muur tot muur. Met moeite kun je op die stoel blijven zitten en dat geldt voor iedereen in de zaal. Ook voor Armin zelf, die pal achter je zit, en die je er diverse keren op betrapt zelf net zo hard te genieten van deze beelden, die hij toch al een paar maal gezien zal hebben. Maar ieders opwinding is terecht. Beter dan hier konden deze beelden en dit geluid niet tot hun recht komen. Deze voorvertoning is niet anders dan sensationeel! En dit was dan nog maar een deel…

Stel je voor. Dat ik mijn recensie direct na deze preview-avond in Tuschinski geschreven had. Ik had alle in het Hedendaags Nederlands beschikbare superlatieven uit de kast moeten halen en er zelfs nog een paar bij moeten verzinnen. Bewust heb ik ermee gewacht. Heb ik mijn vakantie voor laten gaan en ben er daarna nog eens voor gaan zitten. Zo onbevangen mogelijk.

Sound – Touch

Niet dat ik mijn mening ook maar enigszins heb bijgesteld. Ook in de huiskamer, op een bescheiden installatie, komt de verslaglegging van dit feest zeer goed uit de verf. Het geluid van deze dvd is absoluut indrukwekkend en de combinatie met de schitterende beelden maakt deze registratie tot een lust voor oog en oor. De tweeënhalf uur die van Armins megaset zijn overgebleven bevatten eenvoudigweg teveel hoogtepunten om op te noemen. Het is een effectieve combinatie van prachtige tracks en sterke live-optredens. Hoewel niet alle vocalen live zijn, dat moet gezegd worden. De stem van Jennifer René bijvoorbeeld, in haar vertolking van ‘Fine without you’, komt niet uit de Jaarbeurs. Op het feest zong ze daarentegen weldegelijk live. Maar laat ik daar niet te moeilijk over doen, er valt genoeg van echte live vocalen te genieten. Kijk en luister hoe onze eigen Jacqueline Govaert de show steelt. Zoals ze eigenlijk overal doet waar ze verschijnt.

Emotion

Trance is emotie en echte liefhebbers zullen volop emotie voelen bij de vele, vele mooie platen van deze set. Teveel hoogtepunten om op te noemen, ik schreef het al, dus laat ik er eentje uit pikken. Het magistrale ‘Walk the edge’ van Alex M.O.R.P.H. Om te janken zo mooi, gevoeliger worden ze niet gemaakt. Ook Armin zelf wilde vastleggen wat deze plaat met de zaal ging doen, getuige de mobiele telefoon die hij tijdens de break omhoog stak. De emotie is voelbaar bij de beelden. En dat deze registratie met liefde voor trance gemaakt is, is duidelijk bij de close-ups van bezoekers die precies die emotie voelen. Hun uitdrukking sluit exact aan bij wat een liefhebber ervaart, wanneer hij deze muziek hoort, deze beelden ziet, en zich wellicht terug waant in de Jaarbeurs. Dát maakt deze dvd tot een top produkt.

Dat en meer. De imponerende overzichtsbeelden die de ongekende laser- en lichtshow in z’n volle omvang neerzetten. De perfecte timing in de montage, tot in detail. Op het moment dat je MC Stretch (wiens ‘Let the DJ know how you’re feeling’ ik nu toch echt niet meer horen kan) hoort zeggen ‘Close your eyes’, het prachtige beeld van een bezoekster die met haar ogen dicht staat weg te genieten. De juiste dosering publieksgeluid en daarmee een uitstekend live effect. De door merg en been gaande intro ‘Armin Only Imagine 2008’. Is een DJ concert ooit indrukwekkender begonnen? Openingstune met een verwoestende impact! En over de hele linie… het geluid. Overdonderend.

Imagine

Stel je voor. Dat die man die op dat hotelbed geïnterviewd wordt bij de extra’s van de bonus dvd, die zegt dat hij ermee stopt wanneer hij er zelf niet meer het plezier en de opwinding bij voelt, er inderdaad een keer mee ophoudt. Stel je voor dat het ooit zo ver komt. Ik hoop dat dat nog héél ver weg is, want ik kan en wil het me nog niet voorstellen!