Filter albums
X
Years
Armin Only 2010
Mirage

Op 13 november vorig jaar was het weer zover: Armin Only in de Utrechtse Jaarbeurs, alwaar Armin van Buuren op grootse wijze de release van zijn in september 2010 verschenen artiestenalbum ‘Mirage’ vierde. Het vormde tevens het startschot van de Armin Only wereldtour, met shows in meer dan vijftien landen op vijf verschillende continenten. Liefst 15000 man bezochten de show in Utrecht, dat hiermee een uitverkocht huis kende. Armin trakteerde hen niet alleen op een speciale set van liefst negen uur, maar ook op een spetterende show vol audiovisuele hoogstandjes en live-optredens. Ruim twee uur van deze spectaculaire show is vastgelegd op deze registratie, welke gebundeld op Blu-Ray en dvd uitgebracht wordt (met beiden dezelfde content).

Wat gelijk opvalt is dat de release zeer mooi is vormgegeven, te beginnen met het doosje, dat gelukkig dezelfde afmeting kent als de vorige Armin Only (‘Imagine’) registratie. Wellicht een kleinigheid, maar het is zo toch een stuk mooier dan wanneer het allemaal verschillende doosjes zouden zijn (zoals bijvoorbeeld bij de Sensation registraties het geval is). Maar naast de fysieke vormgeving en het artwork van de verpakking, ziet ook de visuele vormgeving op beeld er goed verzorgt uit en kunnen bijvoorbeeld alle nummers van de show afzonderlijk via het menu gekozen worden. Wij willen echter natuurlijk de gehele registratie zien, klikken zodoende op start en zien de binnenkomende bezoekers bezit nemen van de Jaarbeurs…

De eerste drie nummers van de registratie vormen een opwarmer voor een lange en mooie avond die nog komen gaat. Rustige, maar warme trance klanken laten zich horen, live begeleid door de zangeressen Ana Criado en Susana. Armin zelf is dan nog nergens te bekennen en het is Benno de Goeij (Rank 1) die met zijn keyboard de muziek verzorgd. De show barst pas goed los bij het rockgedeelte van ‘Desiderium 207’, waarna met de hierop volgende titeltrack ‘Mirage’ de avond op knallende wijze officieel geopend wordt en ook Armin ten tonele verschijnt. Bijna alle nummers van het album ‘Mirage’ komen voorbij, regelmatig live vergezeld door diversen artiesten zoals Nadia Ali, Christian Burns, VanVelzen (met niet alleen het beste maar ook het meest enthousiaste optreden van de gastartiesten), het eerder genoemde trio Ana Criado, Susana en Benno de Goeij, maar ook Armin zijn broer Eller van Buuren is natuurlijk weer van de partij. Niet elke vocale bijdrage is even sterk en zuiver, maar desalniettemin is het leuk om al deze artiesten voorbij te zien komen op deze avond vol spektakel.

Naast veel tracks van zijn laatste album, laat Armin ook een aantal oudere eigen nummers horen, zoals ‘Broken Tonight’, ‘Unforgivable’, ‘Rain’ en ‘Serenity’, evenals een aantal tracks onder zijn Gaia alias. Gelukkig is er ook ruimte voor producties van andere artiesten, waarbij bijvoorbeeld ‘Go Fast’ van Orjan Nilsen een van de blikvangers is. Wat een knaller is deze plaat, die Armin het afgelopen jaar veelvuldig gedraaid heeft, toch. Zo is het een avond vol muzikaal en visueel genot. Dit alles uitstekend weergegeven op deze registratie, waarbij de afwisseling tussen beelden van het publiek, de show, de artiesten en natuurlijk Armin zelf zeer goed is. Ook kunnen we complimenten geven aan de montage, want hoewel we ‘slechts’ twee uur van het feest voorgeschoteld krijgen, lijkt het alsof we een doorlopend stuk van het feest zien en valt het niet op dat de nummers aan elkaar geplakt zijn. De registratie staat vol hoogtepunten, maar dat kan ook niet anders met zo’n mooie show, waarbij een grote LED-wall, lasers, danseressen en live-optredens een grote rol spelen. Het gaat te ver om alle gebeurtenissen tijdens de show te bespreken, laten we bovendien wat verrassingen aan de toekomstige kijker overlaten. Wel kunnen we verklappen dat er onder andere nog een vuurspuwende gitaar, een korte memorial van de Love Parade en een trance classics mix (live gespeeld door Benno de Goeij) voorbijkomen. Met het mooie ‘Burned with Desire’, en een podium gevuld met alle gastartiesten van de avond, wordt het Armin Only – Mirage spektakel groots afgesloten. Dit terwijl Armin er na een set van maar liefst negen uur nog steeds even fris en opgewekt bij staat. Hulde voor deze man! De registratie wordt tenslotte gecompleteerd door een leuke en interessante ‘behind the scenes’ documentaire en de videoclip van ‘This Light Between Us’ (feat. Christian Burns).

De registratie van Armin Only – Mirage is een uitstekend verzorgde release geworden, dat een mooi naslagwerk van het evenement vormt. Bezoekers die, waar dan ook ter wereld, de show hebben bijgewoond kunnen hiermee alles nog een keer herbeleven. Voor wie de show (nog) niet heeft gezien, geeft het een goede impressie van wat men gemist heeft.