Hoe verbeter je de geluidskwaliteit van je muziek producties?
Door Arjan Rietvink in General @nl - 12/03/2015

Klanten stellen ons vaak de vraag: “Hoe verbeter je de geluidskwaliteit van je producties?” Veel zaken zijn van invloed op je sound. Van de gebruikte synths tot en met de mastering. Hieronder een aantal tips.

Geluidsniveau:

Begin te produceren op een laag niveau. Bijvoorbeeld op -20 dB. Zo zorg je ervoor dat je niet meteen de clipping ingaat zodra je meer synths en dergelijke aan je productie gaat toevoegen. Anders verlies je dynamiek en detail. Tegenwoordig zijn er steeds meer midi programma’s die je niet zo maar kan oversturen, ook niet als alles in het rood staat, maar het aflezen van de meters wordt er ook niet makkelijker op als ze continu voluit branden. Luider maken kan altijd nog op je masteringketen.

Referentie track:

Het kan helpen om een track waarvan algemeen bekend is dat deze goed klinkt naast jouw productie te houden. Het is zeker niet erg als jouw track dan nog iets te kaal of te dynamisch klinkt. De track waarmee je jouw track vergelijkt is immers al helemaal afgemixed en gemasterd. Dit moet uiteraard wel een track zijn binnen hetzelfde genre. Zet het level van de referentietrack op hetzelfde geluidsniveau als je productie. Met de Solo/Mute button kun je dan makkelijk A-B schakelen tussen de referentietrack en jouw track. Zorg er wel voor dat de referentie track niet door de masterbus heen gaat als je daar al plugins op hebt staan.

Gebruik goede sounds:

Gebruik (soft)synths met een goede geluidskwaliteit.
Zoals bijvoorbeeld de:
– Sylenth 1 (Lennar Digital)
– Sphire (van Reveal Sounds)
– Massive (van Native Instruments)

Deze klinken eigenlijk al zo goed dat je ze nauwelijks hoeft te bewerken. Tenzij je natuurlijk bewust het klankkarakter van een bepaalde sound wilt aanpassen. Of wanneer je synths gaat stapelen.

Maak wel flink gebruik van compressie op je individuele geluiden als je een moderne sound wilt. Compressors zitten vaak ook al in de synths geïntegreerd.

Lees de handleiding:

Zorg dat je de synths die je gebruikt van binnen en van buiten kent. Dit geldt trouwens voor alles wat je gebruikt. Het kost even wat tijd om die handleiding door te lezen maar dat is de investering zeker waard. Je zult merken dat je daardoor sneller gaat werken met een beter eindresultaat.

Mastering:

Pas als je mix helemaal goed is kun je naar de masteringketen gaan kijken.
Het is niet aan te raden om alvast wat compressors en equalizers op je masterbus zetten met een setting die bij je vorige track goed werkte. Iedere track is tenslotte anders en heeft dus ook een andere behandeling nodig. Door een compressor heen produceren geeft een vertekend beeld van je mix. Daardoor ga je bijvoorbeeld onbewust reverbs zachter zetten omdat de compressor ze omhoog haalt. Dat kan dan dus later problemen opleveren bij de mastering.

Daarnaast is het natuurlijk een goed idee om je track te laten masteren door een mastering engineer.
Hij of zij hoort de track met frisse oren en is niet bevooroordeeld. Hierdoor kan zo iemand met een frisse kijk op de track iets positiefs aan je track toevoegen. En daarnaast compatible maken met de overige tracks in hetzelfde genre. Je leert daar zelf ook vaak weer wat van als je het gemasterde resultaat vergelijkt met je eigen master. Dus het is altijd een goede investering.

 

Door Arjan Rietvink in General @nl - 01/02/2013
Masteren van de dvd-blu-rayaudio voor Qlimax 2012

Het is al weer even geleden dat we de geluidsopnames van Qlimax 2012 [...]

Door Arjan Rietvink in General @nl - 16/03/2013
Mastering Armin van Buuren’s nieuwe Album ASOT 2013

Vorige week was het weer tijd om een nieuw album van Armin van Buuren te [...]

Door Arjan Rietvink in Tips and Tricks - 05/10/2016
Inter-sample peaks en geluidsniveaus voor mastering

Als mastering engineers krijgen we veel vragen van klanten over [...]