FabFilter mixing en mastering plugins.
Door Arjan Rietvink in General @nl - 15/01/2015

Zo nu en dan proberen we nieuwe tools uit in de studio om te kijken of we deze kunnen gebruiken voor onze mix- en mastering-werkzaamheden. Deze week hebben we de Total Bundle van FabFilter eens onder de loep genomen. Deze bundel bestaat uit 13 plugins die handig zijn voor het mixen, produceren en masteren van muziek. De bundel bevat onder anderen een equalizer, compressor, limiter, de-esser, gate, expander, delay, filter en synthesizer plugin. Van al deze plugins is, voor wat betreft het mixen en masteren, de equalizer waarschijnlijk de meest gebruikte. Dus daar ga ik een korte review over schrijven in deze blog. De equalizer van Fab Filter draagt de naam the FabFilter Pro-Q2. Het is de opvolger van de Pro-Q. De Pro-Q2 heeft ten opzichte van de Pro-Q een paar nieuwe features zoals een Spectrum Analizer, Spectrum Grab, Full Screen mode en Natural Phaze mode. Daarnaast belast de Pro-Q2 de processor minder.

Interface:

Wanneer je voor het eerst met de Pro-Q2 werkt zul je misschien even zoeken naar de knoppen van de equalizer. De Pro-Q2 is echter heel doordacht ontworpen voor gebruik met de muis. Je hoeft eigenlijk alleen maar met je muis ergens in het spectrum te klikken. De Pro-Q2 maakt dan vanzelf een band aan en toont de bijbehorende knoppen. Je krijgt steeds alleen de knoppen te zien van de band die op dat moment geselecteerd is. Dat houdt de interface overzichtelijk. Er kunnen maximaal 24 banden aangemaakt worden in de Pro-Q2. Dat is veel meer dan ik bij de gemiddelde equalizer normaal tegenkom en ruim voldoende. Je kan de Pro-Q2 ook in de Full Screen modus gebruiken. De Spectrum Grab functie maakt het mogelijk om realtime het spectrum aan te passen. Je kunt het spectrum letterlijk beetpakken met de muis en bijvoorbeeld een ongewenste peak corrigeren. De plugin maakt dan zelf een nieuwe band aan.

Autogain:

Tijdens het mixen of masteren wil je niet gefopt worden door veranderingen in het totaalvolume wanneer je veel frequenties versterkt of verzwakt tijdens het EQ-en. Het gaat immers om de verandering van de klank, niet om de verandering van het volume.. Een zeer handige feature van de Pro-Q2 is dat deze de veroorzaakte algemene volume verandering kan compenseren. Hierdoor krijg je een veel beter beeld van wat je nu echt precies gedaan hebt met je zojuist gemaakte EQ instelling.

Filter Slopes and Filter Shapes:

Er is een grote collectie aan filterslopes aanwezig, die per band kunnen verschillen. Beginnend van 6dB per octaaf tot en met 96dB per octaaf. Er zijn in totaal 8 verschillende shapes waaronder bell, low shelf en high shelf. Hiernaast zijn er 3 verschillende processing modes, waaronder de Natural Phaze Mode. Deze modus benadert het gedrag van een analoge EQ.

Conclusie:

Conclusie:
De Pro-Q2 is een blijvertje in onze mastering studio’s. De EQ is zeer intuïtief in gebruik, heeft veel echt bruikbare features zoals de autogain. De klank is ook heel neutraal. Hij doet wat hij moet doen. Niets meer en niets minder. Precies wat ik persoonlijk van een equalizer verwacht.

 

Door Arjan Rietvink in General @nl - 04/10/2013
Traxbox: Het verhaal achter de Mastering

Een paar maanden geleden werd ik gebeld door Ian Dewhirst (Harmless [...]

Door Arjan Rietvink in Reviews - 22/02/2016
Review Lennar Digital Sylenth 1

Van onze online mastering klanten krijgen we vaak de vraag hoe je er [...]

Door Arjan Rietvink in General @nl - 18/07/2017
Lethal Soft Synth Review

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar een goede mastering begint [...]