Verbeter het geluid van je studio!
Door Arjan Rietvink in General @nl - 30/10/2014

De laatste tijd komt het steeds vaker voor, dat we gevraagd worden om de studio van één van onze klanten te komen bezoeken, om te bekijken hoe de betreffende producer zijn sound (nog) verder kan optimaliseren.

Waar kijken we naar?

Tijdens dit onderzoek kijken we eerst naar de akoestiek in de studioruimte, maar ook de mastering / afluistering keten heeft onze aandacht.

Deze beide zaken hebben namelijk veel invloed op de uiteindelijke sound van de producties. Bij Ferry Corsten deden we laatst ook zo’n onderzoek.
Bij zo’n bezoek meten we met onze eigen meet apparatuur de studioruimte na , qua akoestiek.

Daarnaast lopen we het proces door, dat de betreffende producer volgt, om zijn producties af te werken alvorens hij/zij deze naar de mastering studio stuurt.

De ervaring leert, dat bij problemen in geluidskwaliteit van een mix , deze in bijna de meeste gevallen veroorzaakt worden door:

1. Een probleem in de afluistering/akoestiek van de studio, en/of door

2. Een probleem veroorzaakt door gebruikte hardware of plug-ins in de productie keten.

1. Een probleem in de afluistering /akoestiek van de studio.

Het gebeurt nogal eens dat bepaalde frequentie gebieden in de studio te nadrukkelijk aanwezig zijn. Waardoor de betreffende producer tijdens het mixen van zijn track deze frequentie gebieden zachter in zijn mix gaat zetten. Dit doet hij/zij omdat het lijkt alsof deze frequenties te veel aanwezig zijn. Het omgekeerde kan ook. Als bepaalde frequenties of frequentie gebieden niet voldoende aanwezig zijn, zal een producer juist geneigd zijn om deze luider in zijn mix te zetten. In de betreffende studio ruimte klinkt het dan allemaal prima, maar zodra het op andere plaatsen afgespeeld wordt, kan het probleem in meer of mindere mate naar voren komen. Bijvoorbeeld een teveel of te weinig aan lage tonen, midden tonen of hoge tonen.

Hoe het precies op de luisteraar overkomt, is mede afhankelijk van de akoestiek van de ruimte van de luisteraar. Geen enkele ruimte/installatie waar muziek (mee) afgespeeld wordt, is gelijk. Denk dan aan discotheken/Ipod/autoradio/huiskamer e.t.c. Als producer zijnde heb je daar natuurlijk geen invloed op.

Het enige dat je dus als producer kunt doen tijdens het produceren, is zorgen dat de balans tussen alle frequentie gebieden optimaal is. Zodat wanneer iemand anders het afspeelt, niet de technische en akoestische problemen van de studio waar het geproduceerd is, opgeteld worden bij de problemen in de luistersituatie van de eindgebruiker.

Om goed te kunnen beoordelen of de balans tussen alle frequentie gebieden optimaal is, is het dus belangrijk dat het geluid in de studio ruimte, waar de producer zijn muziek produceert, zo neutraal mogelijk weer gegeven wordt. De meting die wij in de studio verrichten, geeft een antwoord op die vraag.

2. Een probleem veroorzaakt door gebruikte hardware of plug-ins in de productie keten.

Problemen in de sound kunnen naast akoestische problemen ook veroorzaakt worden door de gebruikte hardware voor afluistering. In de praktijk zien we wel eens, dat producers equalizers tussen hun output van de DAW en de eindversterker hebben staan, die soms meer kwaad doen dan goed. Stel dat zo’n equalizer de lage en hoge tonen versterkt. Dan hebben de producties uit die bepaalde studio vaak te weinig hoge en lage tonen in zich.

Ook komt het voor dat er soms vol goede bedoelingen bepaalde plug-ins op het master kanaal zijn gezet, die onbewust een negatieve invloed hebben op het eindresultaat. Vaak is het zo dat de frequenties, die in het systeem versterkt worden, te weinig aanwezig zijn in de productie. En omgekeerd. Doordat we de producer aan de hand van metingen kunnen laten zien waar het mis gaat, kan deze vaak zelf stappen ondernemen om dit probleem in de toekomst te voorkomen.

Daarnaast kunnen we adviseren welke stappen de producer zou moeten ondernemen, om de situatie te verbeteren.

Al met al kan zo’n onderzoek erg waardevol zijn voor de hedendaagse producer.

Meer weten? Neem contact met ons op en we vertellen je graag over de mogelijkheden.  https://nl.ar-onlinemastering.com/contact.html

Door Arjan Rietvink in Tips and Tricks - 05/10/2016
Inter-sample peaks en geluidsniveaus voor mastering

Als mastering engineers krijgen we veel vragen van klanten over [...]

Door Arjan Rietvink in General @nl - 18/07/2017
Lethal Soft Synth Review

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar een goede mastering begint [...]

Door Arjan Rietvink in Reviews - 22/02/2016
Review Lennar Digital Sylenth 1

Van onze online mastering klanten krijgen we vaak de vraag hoe je er [...]