Review Reveal Sound’s Spire Software Synthesizer
Door Arjan Rietvink in General @nl - 28/04/2016

Review Reveal Sound’s Spire Software Synthesizer

In eerdere reviews gaven we het al aan. Een goed klinkende track heeft behalve goede mastering ook goede sounds nodig. In een andere blog hebben we de Sylenth1 al besproken. In deze review gaan we kijken naar de Spire van fabrikant Reveal Sound. Deze soft synth bestaat alweer een tijdje en is verkrijgbaar voor ruim onder de 200 euro. Niet duur als je je bedenkt dat deze synth bijna dezelfde golfvormen heeft als een 2000 euro kostende Acces Virus hardware synthesizer. De Acces Virus was een zeer populaire synthesizer onder de dance producers. Het zal je dus niet verbazen dat een aantal bekende producers zoals Armin van Buuren, Das Berlin en Hardwell de Spire ook regelmatig in hun eigen producties gebruiken.

Installatie

De Spire is verkrijgbaar als VST en AU plugin en is er zowel in een 32 als 64 bits versie. De soft synth werkt zowel op PC als MAC. De Spire staat er om bekend een wat zwaardere soft synth te zijn, in vergelijking tot bijvoorbeeld de Sylenth1. Maar sinds de nieuwe versie die Reveal Sound eind 2015 uitgebracht heeft is de Spire al heel wat CPU vriendelijker geworden. Met name de ‘effects processing’ verbruikt nu minder CPU dan voorheen. Om te testen of je computer snel genoeg is kun je eerst de demo versie proberen. Daarbij maakt het ook uit in welke DAW je de soft synth gebruikt. Onze ervaring is dat soft synths in Ableton veel meer van je processor vragen dan bijvoorbeeld Reaper.
De demo werkt volledig maar geeft zo nu en dan een ruis door het geluid heen. Uiteraard is de ruis weg zodra je de Spire hebt geregistreerd. Het registreren is gelukkig niet moeilijk. Als je de Spire aangeschaft hebt krijg je een mail met in de bijlage een .lic bestand voor het registreren. Via Menu → Register kun je het licentiebestand laden. Na het registreren is de Spire klaar voor gebruik.

Zoals hierboven te zien heeft de Spire een duidelijke lay-out. Er is goed te zien uit welke modules de synth opgebouwd is. De pijlen geven duidelijk aan hoe de modules met elkaar verbonden zijn. En dus welk pad het signaal volgt.

Soundbanks:

Standaard word de Spire geleverd met een aantal factory soundbanks. In totaal worden er meer dan 700 sounds bijgeleverd. Maar je kan via diverse websites ook extra soundbanks bijkopen. Voor de Spire zijn er enorm veel soundbanks te vinden. Deze worden onder andere verkocht door Reveal Sounds zelf. Maar ook via sites zoals freshly squeezed samples. Check bijvoorbeeld de Spire Big Room Essentials bundle van Jan Hinke.

De soundbanks vind je terug in de map waar je de Spire hebt geïnstalleerd. De soundbanks hebben de “sbf” extensie wat staat voor “Spire Bank File”. Om een soundbank te openen ga je naar: Menu → Import Bank. Sinds versie 1.1 is er ook een makkelijkere manier om banks te openen. Dit kan via de knop “import” links bovenin. Vervolgens kun je met de knop select een soundbank uitkiezen. Een soundbank kan 128 presets bevatten. Om een idee te geven van wat de Spire qua sounds in huis heeft moet je de bank “Factory2.sbf” maar eens openen. De eerste preset is “SQ Cretu V”. Hier hoor je meteen hoe sterk de geluiden zijn. Het is ook mogelijk om zelf soundbanks en presets te maken en deze op te slaan.

Oscillators:

Wave:
De Spire gebruikt 4 oscillators. Elke oscillator is uitgebreid te bewerken. Met de OSC1, OSC2, OSC3 en OSC4 buttons kies je welke oscillator je wilt bewerken. Met de gelijknamige draaiknoppen regel je het volume van de afzonderlijke oscillators. De oscillators kunnen werken in 5 verschillende modi: Classic Mode, Noise Mode, FM Mode, AMSync Mode en SawPWM Mode.
Met de 6 draaiknoppen in het linkerdeel van de oscillator kun je het geluid bewerken. Met behulp van de “octave”, “note” en “fine” knoppen kun je de toonhoogte beïnvloeden. Afhankelijk van de mode waarin de oscillator staat hebben de knoppen “CtrlA” en “CtrlB” verschillende functies. Hier zullen we in deze review verder niet op ingaan. Met de knop “wt mix” bepaal je de verhouding tussen de geselecteerde waveform en de bewerkte versie daarvan. Er zijn maar liefst 49 verschillende waveforms beschikbaar. Dat is erg veel als je dat vergelijkt met sommige andere soft synths.

Unison:
In het “unison” gedeelte bepalen we hoeveel voices er gebruikt worden. Hoe meer voices, hoe vetter het geluid. De Spire heeft 9 voices. De “detune” knop zorgt ervoor dat de voices ten opzichte van elkaar ge-detuned worden. De “density” knop heeft hier ook invloed op. Dat is echt zo’n knop die je even moet proberen om je eigen unieke sound mee te creëren.
Doordat de unison functie per oscillator instelbaar is zijn zeer krachtige sounds te realiseren.
Handig is ook de copy en Paste functie. Als je oscillator 1 ingesteld hebt kun je eenvoudig een copy maken door op de button “CPY” te klikken. Ga vervolgens naar oscillator 2 en druk op de “PST” button.

Mix:
Dan hebben we als laatste het mix gedeelte. Met de knop “wide” bepaal je het stereobeeld als je de unison functie hebt gebruikt. Met de knop “pan“ bepaal je de positie van de oscillator in het stereobeeld. De filterknop bepaalt de balans tussen de 2 hieronder afgebeelde filters waar het geluid van de oscillator doorheen gaat.

Door Arjan Rietvink in Tips and Tricks - 05/10/2016
Inter-sample peaks en geluidsniveaus voor mastering

Als mastering engineers krijgen we veel vragen van klanten over [...]

Door Arjan Rietvink in General @nl - 01/02/2013
Masteren van de dvd-blu-rayaudio voor Qlimax 2012

Het is al weer even geleden dat we de geluidsopnames van Qlimax 2012 [...]

Door Arjan Rietvink in Reviews - 15/01/2015
FabFilter mixing en mastering plugins.

Zo nu en dan proberen we nieuwe tools uit in de studio [...]